OHJAAJAN SANA

Kun kuulin ensimmäisen kerran kotikaupungissani Torniossa asuvan Leo Andelinin tarinan, hämmästyin, ettei sitä oltu kerrottu missään laajemmin. Minun oli suorastaan pakko saattaa tämä huikea tarina dokumenttielokuvaksi. Elokuva-aiheen ”oluthaasteen” vuoksi en voinut hakea elokuvalle perinteistä elokuva-alan rahoitusta. Olen hyvin kiitollinen lukuisille  tukisäätiöille, Tornion kaupungille ja torniolaisille yrittäjille, jotka ovat mahdollistaneet elokuvan tekemisen kengännauhabudjetilla. Minulla on ollut täysin vapaat kädet tehdä juuri sellainen itsenäinen elokuvateos Leon elämäntarinasta kuin haluan. Elokuvan työryhmä koostuu lappilaisista elokuva-alan ammattilaisista, jotka lähtivät aivan erityisellä palolla mukaan elokuvatyöhön.

PANIMOMESTARIn sadunomainen tarinankerronta etenee Leon muistojen matkana jo osin tuhoutuneelle Lapin Kullan tehdasalueella Torniossa. Leon omakohtaista kerrontaa elävöitetään rikkaalla valokuva- ja filmimateriaalilla perinteikkään panimon vaiheista vuosikymmenten saatossa. Elokuvan tärkeässä sivuroolissa on Lapin ensimmäinen naispuolinen teollisuusneuvos Irma Stormbom. Miesvaltaisella teollisuusalalla Irmasta piirtyy kuva rohkeana ja edistyksellisenä naisena, jonka alaisuudessa Lapin Kullan valmistuksesta vastasivat lähes yksinomaan naiset.

PANIMOMESTARI on klassinen Daavid vs. Goljat tarina, johon jokaisen altavastaajan asemaan joskus joutuneen ja suuria menetyksiä kokeneen on helppo samaistua. Se on tarina perinteiden kunnioituksesta aikakaudella, jolloin kvartaalitalous jyrää paljon vanhaa alleen.

Antti Haase
Ohjaaja